Bayramda Ne Giyilir, Neler Yaşanır?

8.08.2013


Çalışan insanlar için bayram, tatil demek, özellikle de yaza denk gelince. Ama şunu unutmayalım ki, aslında bayramda büyüklerimizi ziyaret eder, ikramlardan bol bol yer ve en sevdiğimiz kısım harçlık alırız. Bayramların geleneksel Türk halkı için önemini unutmamak gerek, eskiden aileler ziyaret için bayramlıklar alırmış. Sanki kurumsal şirkette işe gidermiş gibi resmi giyinilirmiş. Mişli konuşuyorum çünkü bizim ailede hiç böyle olmamıştır. Kalabalık bir aile sayılmayız, ya hep beraber toplanır yemeğe gideriz ya da kısa ev ziyaretleri, tabii nispeten şık giyiniriz. Eğer bayram ziyaretlerine gidenlerdenseniz, etek ya da pantolon giymenizi ve şık bir bluzla tamamlamanızı öneririm. Net kıyafetler giyin, çok karıştırmayın ortalığı. Gördüğünüz gibi biz bayramı dün akşam kutladık bile. 
Bayram ziyaretlerinde klişelerden bahsetmezsek olmaz. Öncelikle, uzaktaki tüm akrabalar aranır, uzun bir telefon seremonisi cereyan eder. Tüm ailenin fertleri, karşı tarafın tüm aile fertleriyle konuşur, düşünün ne kadar uzun. "Nasılsın, napıyorsun, iyi bayramlar" çevresinden dönen bir konuşma. Sabah sizi bekleyen uzun ve zorlu yolculuğa çıktığınızda sokaklarda ellerinde çiçek çikolata, şık giyinmiş ailelerle karşılaşılır, bir resmiyet. Bazen annenin gözünde kaynanasına gidecek olmanın gerginliğini görebilirsiniz. Kalabalık ailelerde ev ziyaretleri çok olur dolayısıyla zorlu bir gün sizi bekler. Her gittiğiniz evde her şeyi yemek zorunda olunca müthiş bir mide problemiyle karşı karşıya kalırız. Aile büyükleri yemek konusunda çok hassastır, dolayısıyla çok da ısrarcı olurlar, her ikram ettiklerini yiyelim isterler. Hat safhada şeker bombardımanıyla karşı karşıya kaldığımız çoktur. Hayatınızda beklentilerin yoğun olduğu bir dönemdeyseniz, yandınız. Sınıfı geçtin mi, mezun oldun mu, iş buldun mu gibi sorularla biraz sıkılmanız mümkün.  
Tüm bunlardan sıkılıyor olsak bile o kadar da isyankar olmaya gerek yok. Günün sonunda mutluyuzdur çünkü bir sevgi selinden çıkmışızdır, uzun zamandır konuşmadığımız insanların sesini duymak bile iyi hissettirir aslında. Bayramlar da bunun için değil mi zaten? Aile büyüklerimiz bu anları iple çekiyor, biz de ileride aynı olmayacak mıyız? Siz bunu bir düşünün, İstanbul'daysanız, bomboş bir İstanbul'un tadını çıkarmaya bakın. Herkese mutlu bayramlar.




4 comments:

  1. Bugün aynı kolyeyi takmış olmamız ne hoş bir tesadüf. Bayramın bol şekerli, çikolatalı ve baklavalı gündemini ne güzel özetlemişsin. Mutlu ve az kalorili bir bayram dilerim:)))

    ReplyDelete
  2. Merhaba Esra, hakkaten güzel bir tesadüf olmuş :) Çok teşekkürler, iyi bayramlar...
    Sevgiler
    B

    ReplyDelete
  3. Güzel bayramlar dilerken yazin hosuma gitti ve son noktasina kadar okudum. Bayramlar gerçekten anlattiginiz gibi ancak önemli olan burada gönül almak, sosyallesmek ve akrabalara, dostalara sevildiklerini hatirlatmak degil mi?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba,
      Bu yorumu yapmana çok sevindim. Kesinlikle aynı şeyi düşünüyorum zaten "Günün sonunda mutluyuzdur çünkü bir sevgi selinden çıkmışızdır, uzun zamandır konuşmadığımız insanların sesini duymak bile iyi hissettirir aslında..." yazarak senin altını çizdiklerini söylemek istedim. Açıkçası, yazılarımı biraz mizah barındırarak yazıyorum, dolayısıyla çok da ciddiye alınmaması gerekir:) Senin yorumun sayesinde bunu yazabilmiş oldum. Teşekkürler

      Delete

Caramélisée All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger