Style Talk with Ece Sükan

2.20.2013


Ece Sükan'la geçirdiğimiz 1 buçuk saat oldukça içten ve samimiydi, bizlere oldukça vizyon kattı, moralimiz tavan yaptı. Hep modanın tek başına hiç bir anlam ifade etmediğini savunmuşumdur, blogumda bu mesajı iletebildiysem ne mutlu. Moda çabuk tüketilen, tüketildikçe kendini yenileyen kapitalizmin bir ürünü. Bugün tanımını yaptığımız moda Sükan'ın sözleriyle 'dikte eder'. Peki ya gerçek moda ya da stil mi demeliydik, nedir? Her şeyle beslenen, hayatın her anında var olan, kendimizi ifade etme biçimimiz, bizi farklılaştıran şey. Yıllarca giyim kuşam politikanın önemli bir aracı olmuştur. Kadınlar 1800 sonlarında başlayan kıyafet devrimiyle özgürleştiler. 60'larda hippiler kendilerini bohem kıyafetlerle ifade ettiler, ayrıştırdılar. Giyim çok önemli ve giyim kodları hayatımızın her yerinde karşımıza çıkıyor. 
Ece Sükan'la sohbetimiz işte bu derin konular üzerineydi. Psikoloji, sosyoloji, tarih ve birçok dalla ilgilidir moda. Her çıkan yeni trendi satın alıp üstümüzde göstermek değil, hayatın her alanından ilham aldıklarımızla harmanladığımız kendimizi ifade etme şeklimiz, duruşumuzdur.  
Ece Sükan moda kariyerini anlatarak başladı söyleşiye. Yaklaşık 13 yıldır bu işin içinde, toplum kendisini model ve oyuncu olarak biliyor. Ancak modayla ilgilenenler bilir ki moda sektöründe önemli işler başarmıştır. Vizyonu yanı sıra bizi yurt dışında tüm dünyanın seyrettiği defilelerde temsil ediyor. Birçok insan belki şunu düşünüyor, parası var gezer gider tabii. Maalesef öyle kolay olmuyor, ilk yurt dışı moda haftası deneyimi 10 yıl önce olmuş ve kapıdan zorlayarak içeri girmeye çalışmış bazen girememiş, yani kısaca tutkulu olduğu bu iş için çok çabalamış, aynı hepimizin yapması gerektiği gibi. Yurt dışında moda çok para kazanılan ve çok profesyonelce yapılan bir sektör. En son Trussardi defilesine danışmanlık yapan Ece Sükan, çok zorlandığını hatta zaman zaman bırakmayı bile düşündüğünü belirtti. Yurt dışında herkes profesyonelce işini yapıyor, zorlama yok, drama yok. Başarı buradan geliyor. Hepimize mutlaka yurt dışını deneyimlememiz gerektiğini önerdi. 
Modaya ilgi duyanlara verdiği tavsiyelere gelirsek; rutin olmamalı, algılarınız hep açık olmalı. Seyahat etmek, yerinde görmeye çalışmak vizyon açısından çok önemli, yatırımınızı ona yapın. Yırtıcı olun, network yapın, çok insanla tanışın. Araştırma yapmayı ve referans verebilmeyi öğrenin (iyi ki sosyoloji okuyorum). En moralsiz hissettiğinizde, isyan ettiğinizde, iş bulamadığınızda kendinizi geliştirmeye adayın. Sabredin, 'sonunda ışık var' :). 
Moda dünyasının geleceğini sorduğumuzda ise; artık büyük devrimler olmayacak, insanlar her dönemden giyinecekler. Yıllar içinde 'bilgiyi ileten'ler elenecek, 'overdose blogging' bitecek, gerçek bilgi ve kitaplar değerlenecek. Bugün elimizde fotoğraf makineleri, yaşamadan iletmeye çalışıyoruz ki bu da çok yüzeysel.
Umarım ülkemizde moda sektöründe vizyon sahibi, kendini sürekli geliştiren insanlar yetişir ve Istanbul'u bir moda başkenti haline getirebiliriz. Çok mu çok oluyorum :) 
İstanbul Moda Akademisi'ne ve Markafoni'ye bu güzel etkinlik için teşekkürler...

Here is Ece Sükan, she is one of the fashionistas in Turkey who represents us constantly in fashion weeks abroad. Maybe you have noticed her from street style photos in fashion weeks. Yesterday, we went to Istanbul Fashion Academy to listen her about her life, style, fashion, how to do styling... She was working for Vogue Turkey, now she is fashion consultant in many fashion shows. 
So, our time with her was really informative and sincere. I always defend that fashion doesn't represent anything alone. Fashion is result of capitalism which makes us always consume. It is dictating us what to consume in her words. So, what is fashion or style in real? It is our stance towards life including every aspect of life. Dress has always been an indicator of some ideas, ideologies. For example, bohemian hippies from 60's or women who could give themselves freedom with dress reform. Now, individualism is being represented in a sense. Fashion is related to psychology, sociology, history, music, culture and everything. It is not just something we apply trends, it is sum of inspirations from all aspects of life and making them our way of expressing ourselves. 
She gave some advices to people who are into fashion. You shouldn't be routine, keep broaden your horizon. Travelling and feeling fashion in real fashion capitals are really important. Be social and make network. Learn how to do research and give reference (happily, I am in sociology department). Even if you feel desperate and exhausted, keep develop yourself. Be patient, 'you will see the light end of the road' :)
When we look at future of fashion, she claims that we won't see huge fashion revolutions anymore like it used to be. In years, people who just transmit info will be eliminated, overdose blogging will be over. The real information and books will be more appreciated. Today, we all have camreas trying to convey what we see before we live it. We are living in a very superficial period. 
I hope many people in Turkey will have a broad vision and make Istanbul a fashion capital. Am I being so positive? We will see :)  
Ben en öndeki sanırım tek sarışın, bordo çoraplı, sürekli not alanım. Gördünüz mü?
I am the one who is blonde and always taking notes. Did you see me?




*Bu fotoğraflar İstanbul Moda Akademisi'nden alınmıştır.


0 comments:

Post a Comment

Caramélisée All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger