Let's Celebrate World Art Day on April 15th !

4.04.2012



I know that you are expecting more photos from Los Angeles, I will post them soon. But today, I wanted to tell you news from my home country Turkey. One of journalist of Republican newspaper whose name is Bedri Baykam wrote an article about news regarding art which seems really interesting. I think it will be great to share it with you:
You know that I am big fan of art and I am thinking that everyone should involve in art somehow because it will definitely broaden your horizon. On the other hand, I believe that Fashion is Art of clothes. So, from now on World Art Day on April 15th exists thanks to Turkish non-governmental association.
You can find all details about it within press release if you click on 'for more photos':




Los Angeles'tan çok daha fazla fotoğraf beklediğinizi biliyorum, onları yayınlamaya devam edeceğim. Ama bugün, Türkiye'den bizleri çok gururlandıracak bir haber vermek istedim. Cumhuriyet gazetesi yazarı Bedri Baykam makalesinde sanatla ilgili çok güzel bir haber vermiş. Bunu sizinle paylaşmak istedim, çevrenize yaymalısınız:
Sanatın büyük bir hayranıyım ve bence herkes bir şekilde sanatla ilgilenmeli çünkü ufkunuzu çok genişletecek bir araç. Ayrıca, bence moda da kıyafetlerin sanatıdır. Bundan sonra Dünya Sanat Günü her yıl 15 Nisan'da kutlanacak ve bu özel gün bir Türk sivil toplum örgütü sayesinde var oldu.
'Daha fazla resim için' e tıklarsanız, bütün detayları Bedri Baykam'ın makalesinde bulabilirsiniz:




IAA / WORLD ART DAY PRESS RELEASE


After “Mother’s Day”, ”Father’s Day”, “Women’s Day”, “Music Day”
the world now has a “World Art Day”!



This year for the first time, the world will start celebrating with the International Associations of Art, “World Art Day” on April 15.

Last year at the World General Assembly Meeting of International Art Associations (IAA) in Mexico/Guadalajara, Turkey’s National Committee (UPSD) President Bedri Baykam had presented a proposal which suggested that Leonardo da Vinci’s birthday, April 15, be declared World Art Day (WAD).

The proposition was co-signed and presented by Rosa Maria Burillo Velasco, Mexico/ Anne Pourny, France / Liu Dawei, China (Ex-President) / Christos Symeonides, Cyprus / Anders Liden, Sweden / Kan Irie, Japan / Pavol Kral, Slovakia / Dev Chooramun, Mauritius / Hilde Rognskog, Norway. It was voted and unanimously accepted at the General Assembly.

Leonardo’s never out-of-fashion multi-faceted personality as a painter, sculptor, thinker, writer, innovator, mathematician and philosopher was a perfect choice for today’s contemporary world as well with its multi-disciplinary artistic and politico-social layers.

All the national committees of World Art Associations will be contributing to World Art Day, through festivities, exhibitions, panel discussions, posters, banners and parties, thus emphasizing the role of art in reaching peace and freedom. At this point, from Mexico to Brazil, from France to Sweden, from Slovakia to South Africa, from Cyprus to Venezuela, from Norway to Panama, from Holland to Chile, from Japan to China, all continents are getting ready to celebrate the IAA / World Art Day with different ways and means.

One more point to clear is that, April 15 is a World Art Day to celebrate for all artists and art lovers of the world, not just those that are member of IAA. The idea is to create a day that would emphasize the importance of art to everybody from all ages and races. Every gallery, museum, art center, university and artists are free to organize their own activities and join the celebration.

The President of IAA World, Mexican Rosa Maria Burillo Velasco said about the first WAD:

"Art is the most genuine expression of the human soul, shaped in images words, sounds and movements enduring reflections that describe us the story of humanity. World Art Day will permit to all the artists and art lovers of the world, to feel the power and the preciousness of art simultaneously and let all of us breathe its importance for all nations of the World."

More information on this issue can be found atwww.iaaworldartday.com – www.aiap-iaa.org - www.iaa-europe.eu - www.facebook.com/worldartday.iaa

The kind contribution of all the world press is welcome and required for this good news! 






DÜNYA SANAT GÜNÜ’NE HAZIR MISINIZ?                 Bedri Baykam

Dünyamızda  “Kadınlar Günü”, “Sevgililer Günü”, “Müzik Günü” ve daha nice özel gün vardı ama bir “Dünya Sanat Günü” yoktu. Başkanı olduğum Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD)’nin Yönetimi ile beraber geçen sene kolları sıvadık ve 2011’de, tam bir sene önce bugün, Meksika'nın Guadalajara kentinde yapılan UNESCO’ya bağlı IAA/ Uluslararası Sanat Dernekleri Genel Kurulu’na bir öneri taşıdık: Gerekçeleri ile beraber sunduğumuz teklif, sanat tarihinin unutulmaz dehası Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın, “World Art Day” (WAD) ilan edilmesiydi. Bu öneri alkışlarla kabul edildi ve o andan itibaren Dünya'nın bir sanat günü oldu! Bu yıl ilk defa yaygın olarak bu kutlama dünyanın birçok noktasında gerçekleşecek, insanlar bizleri düşündüren, estetik haz veren bu olgu hakkında yoğunlaşabilecekler.

3 Nisan 2011 tarihinde bu önergemizi geçirtmek için Genel Kurul'da insanların daha konsantre olduğu ilk günü değerlendirmek gerektiğine inanıp, dokuz başka ülkenin de destek imzasıyla öneriyi sunmuştuk. Oturumu yöneten ve daha sonra yeni Başkan seçilecek olan Rosa Maria Burillo-Velasco, konuşmamdan sonra, konuyu gündeme almış ve oybirliğiyle sonuca ulaşmıştık.  
Sanat, dünyayı kuşatan emperyalizme, savaş çığırtkanlıklarına, ırkçılığa ve faşizme karşı, insan hakları kavramıyla beraber en güçlü dayanışmayı oluşturuyor. Dünyanın artık bir sanat günü var diye her olumsuzluk yok olacak değil! Ama sürekli olarak çıkarcı politikacıların, din sömürücülerinin, maddiyata ve baskı rejimine bulanmış siyasetlerine karşı sanat ve aydın insanların dik duruşu, tartışmasız en önemli panzehirlerden biri. Yeni dünya savaşı senaryolarının bizim sınırlarımızdan tezgahlanmaya çalışıldığı şu günlerde, insanlığın yeniden Sanat’ın dayanışmasına ihtiyacı olacak.
Tabii ki sıfırdan başlayarak, büyük bütçe imkanları olmayan bir dünya sivil toplum örgütünün gayretleriyle bir anda “Dünya Sanat Günü” her ülkeden ses getirmeyecek. Ama Meksika’dan İsveç’e, Slovakya’dan Hollanda’ya, Panama’dan Fransa’ya, dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle bu yılki ilk kutlama gerçekleşecek. Bu yıl Türkiye’deki etkinliklere birçok Belediye, Müze, Sanat ve Eğitim Kurumu katılıyor. Çeşitli Müzeler o gün giriş ücreti almayacak ve birçok galeri gece 23.00'e kadar açık kalacak. 9 Nisan gününden itibaren Şişli Belediyesi ile beraber hazırladığımız “Vitrin Sergileri” 95 mağazanın katılımıyla Nişantaşı’nda başlayacak ve 22 Nisan’a kadar sürecek. 13 Nisan Cuma, Akatlar Kültür Merkezi’nde Tomur Atagök ve Yusuf  Taktak’la beraber “Leonardo ve Dünya Sanat Günü” ile ilgili bir panel düzenleyeceğiz. 14 Nisan günü Sarıyer Belediyesi’nin Kültür Merkezi’nde Şahin Ünal sergisi açılacak. Beyoğlu ve Kadıköy de bu önemli çıkışa destek veren belediyeler arasında.15 Nisan günü ise İstanbul ve civar illerdeki sanatseverler Abdi İpekçi Caddesi'ne gelecek: O gün yapılacak konuşmalardan sonra Abdi İpekçi caddesinde “Bulutsuzluk Özlemi” ve “Golden Horn Brass Quartet” canlı sokak konseri verecek, danslar yapılacak, Yapı Kredi, İKSV, Boyut, Ayrıntı, Literatür, Bilgi Üniversitesi, Piramid Yayınları indirimli stand açarak kitap ve hediyelik eşya sunacaklar. Bir sanat şenliğine dönüşecek olan kutlamalarda başka sürprizler de olacak. 14 Nisan Cumartesi, İstanbul Modern’de, WAD kapsamında “La La La İnsan Adımları” sergisi sanatçılarından Šejla Kamerić'in yapacağı söyleşi yer alacak. 16 Nisan Pazartesi ise, belki en anlamlı etkinlikte, İtalyan Kültür Merkezi’nde, da Vinci Müzesi’nin kurucusu Alessandro Vezzosi, “Leonardo da Vinci, Modernlik ve Ütopya” başlıklı konuşmayı yapacak. Ankara’da Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikler, çeşitli kurumların katılımıyla sokak şenliklerine dönüşecek. Ayrıca İzmir, Alanya, Çanakkale başta olmak üzere birçok il ve Üniversite’de “Dünya Sanat Günü” kutlanacak.
Size düşen iş ise, gerek Facebook (www.facebook.com/dunyasanatgunu.upsdwww.facebook.com/worldartday.iaa), gerek web sayfalarından (www.iaaworldartday.com) bilgiler alarak, etkinliklere katılmak ve bu bilgileri Dünya'nın her yerinde dostlarınızla paylaşmak. Dünya’ya bu hediyenin bir Türk sivil toplum örgütünün girişimiyle verilmiş olmasını perçinleyin! Her kurum UPSD'yi bilgilendirerek etkinliklere dâhil olabilir. “Dünya Sanat Günü”, her insanın desteğine açık bir özgürlük platformu!                

0 comments:

Post a Comment

Caramélisée All rights reserved © Blog Milk - Powered by Blogger